Terug naar Ontdekken

De Eerste Wereldoorlog

Ook Vleteren heeft sporen van ‘den Grooten Oorlog’, onder de vorm van een aantal militaire begraafplaatsen. Het dorp Westvleteren lag tijdens de oorlog in geallieerd gebied, zo'n acht kilometer ten westen van het front dat aan de Ieperlee lag. De Fransen begroeven hier in het najaar van 1914 gesneuvelden uit de sector Boezinge. Tijdens de oorlog werden gewonden onder meer geëvacueerd via Westvleteren, dat in het rustkantonnement van de sector Fort Knokke-Drie Grachten lag.

(zie ook www.begraafplaatsenvleteren.be).

 

 

 

Wandeling WOI Woesten

Wandeling rond WOI te Woesten – 6,2 km – 5 haltes – gratis wandelkaartje te verkrijgen bij dienst Toerisme, de wandelroute is bewegwijzerd.
Downloaden kan via deze link: Folder Wandeling

Op elke halte kunt u een wegenkaartje vinden met een wegbeschrijving naar de volgende halte. Vrij af te wandelen, alle haltes bevinden zich langs de openbare weg.

Start: de Sint-Rictrudiskerk Woesten, Hillaire Allaeys 1, 8640 Vleteren.

De ligging van Woesten, op de weg van Ieper naar Veurne, maakte van het dorp een doorgangszone van en naar het front. Soldaten trokken er voorbij, er waren kampementen voor de troepen en er was een spoorlijn voor de bevoorrading dat liep van Calais tot Boezinge en de Ieperse gevechtslinie. Wellicht werd ook het Britse spoorkanon langs hier vervoerd, gecamoufleerd om te herladen en terug naar het front te brengen. Niet enkel als doorgangszone speelde Woesten een rol, maar ook haar ligging halverwege tussen het front rond Ieper en het IJzerfront maakte van het dorp een ideale plaats om te peilen naar de intenties van de vijand. Naast het gebruik van vliegtuigen voor verkenningsvluchten werden namelijk ook andere middelen gebruikt om een beter zicht te krijgen op de vijandelijke posities. En deze middelen waren in Woesten en dichte omgeving in al hun vormen aanwezig. Deze wandeling brengt je doorheen de bewogen geschiedenis van Woesten tijdens WOI. Een aantal belangrijke zichtbare en onzichtbare restanten in het landschap geven ons een beeld van dit vreselijk verleden. Naast elke halte plaatste tekenacademie Poperinge – filiaal Woesten – een box met een kunststukje waardoor we een zicht krijgen van de impact van de voorbije herdenkingsperiode op de kinderen.

Belgisch Militair Kerkhof

 

Sint-Maartensstraat 8, 8640 Westvleteren

Hier liggen 1208 soldaten liggen hier begraven, waaronder 14 met een heldenhuldekruisje. Naast de begraafplaats stond de meisjesschool van Westvleteren, waar de Belgen in 1915 een medische post installeerden. De volgende jaren werd de begraafplaats met verschillende perken uitgebreid, tot het eind van de oorlog. Daarna werden hier nog verschillende graven verzameld uit de frontstreek ten westen van de weg Ieper-Diksmuide, waaronder 135 gesneuvelden die op het kerkhof van Westvleteren lagen. De Franse gesneuvelden werd na de oorlog gerepatrieerd en ook verschillende Belgische gesneuvelden werden in hun thuisdorp herbegraven.

 

Brits Militair Kerkhof (Dozinghem Military Cemetery)

 

Leeuwerikstraat, 8640 Westvleteren (ingang via de weg Poperinge-Krombeke nabij herberg ’t Jagershof)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Westvleteren buiten de frontlinie, maar in 1917 werden er wel drie veldhospitalen opgericht: Dozinghem, Mendinghem en Bandaghem. Zo ontstond de begraafplaats van Dozinghem, die tot 1918 gebruikt werd. Er liggen 3312 soldaten begraven, waaronder 65 Duitse soldaten en 73 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op 7 augustus 2010 werd een gedenkplaat onthuld voor de Amerikaanse verpleegster Helen Fairchild, die in 1917 inDozinghem werkte. Ze stierf in 1918 en werd begraven op het Somme American Cemetery and Memorial in Bony, Frankrijk.

 

 

Franse Militaire kerkhoven zijn te vinden op de drie burgerlijke kerkhoven van de deelgemeenten. Oostvleteren: 39 soldaten, Westvleteren: 191 soldaten, Woesten: 282 soldaten (+ 8 Britten).
 

 
Standbeelden van oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen zijn terug te vinden in de nabijheid van de drie dorpskerken. Voor de kerk van Woesten bevindt zich een merkwaardig standbeeld uit 1923 ter nagedachtenis van de slachtoffers. Langs de Woestenstraat in Oostvleteren staat een gedenksteen die herinnert aan het kantonnement  ‘Le Lion Belge’, een rustplaats voor de frontsoldaten van ‘14-‘18.

 
Autoroutes ‘14-‘18

Ook met de auto of motor kan je het oorlogslandschap in de Westhoek ontdekken. Westtoer ontwikkelde naar aanleiding van 100 jaar WOI, 6 nieuwe autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog.

• Ypres Salient: Van slagveld tot slachtveld (omgeving Ieper)
• Frontleven: Little Paris en de Hellepoort (omgeving Poperinge en Heuvelland)
• Vrij Vaderland: Een koninkrijk in zakformaat (omgeving Veurne)
• IJzerfront: De zee als bondgenoot (omgeving Nieuwpoort)
• Niemandsland: Een front in beweging (omgeving Diksmuide en Langemark-Poelkapelle)
• Pionier: Duitse betonmeesters in de loopgraven (grensoverschrijdend: Zonnebeke, Wervik en Komen-Comines in België en Comines en Wervicq Sud in Frankrijk)

De 6 autoroutes zijn ook verkrijgbaar in een handige verzamelbox.

 
Fietsroutes '14-'18

In samenwerking met de betrokken gemeenten onwikkelde Westtoer ook nieuwe WOI-fietsroutes in de Westhoek. Deze fietsroutes bieden de ideale mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.
• Aller-Retour: tocht van de soldaten van Alveringem naar de Dodengang te Diksmuide.
• Niemandswater: het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.toerismevleteren.be/bezienswaardigheden/de-eerste-wereldoorlog/