Terug naar Ontdekken

De Eerste Wereldoorlog

Ook Vleteren heeft sporen van ‘den Grooten Oorlog’, onder de vorm van een aantal militaire begraafplaatsen. Het dorp Westvleteren lag tijdens de oorlog in geallieerd gebied, zo'n acht kilometer ten westen van het front dat aan de Ieperlee lag. De Fransen begroeven hier in het najaar van 1914 gesneuvelden uit de sector Boezinge. Tijdens de oorlog werden gewonden onder meer geëvacueerd via Westvleteren, dat in het rustkantonnement van de sector Fort Knokke-Drie Grachten lag.

(zie ook www.begraafplaatsenvleteren.be).

 

 

 

Belgisch Militair Kerkhof

 

 

Sint-Maartensstraat 8, 8640 Westvleteren

Hier liggen 1208 soldaten liggen hier begraven, waaronder 14 met een heldenhuldekruisje. Naast de begraafplaats stond de meisjesschool van Westvleteren, waar de Belgen in 1915 een medische post installeerden. De volgende jaren werd de begraafplaats met verschillende perken uitgebreid, tot het eind van de oorlog. Daarna werden hier nog verschillende graven verzameld uit de frontstreek ten westen van de weg Ieper-Diksmuide, waaronder 135 gesneuvelden die op het kerkhof van Westvleteren lagen. De Franse gesneuvelden werd na de oorlog gerepatrieerd en ook verschillende Belgische gesneuvelden werden in hun thuisdorp herbegraven.

 

Brits Militair Kerkhof (Dozinghem Military Cemetery)

 

 

Leeuwerikstraat, 8640 Westvleteren (ingang via de weg Poperinge-Krombeke nabij herberg ’t Jagershof)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Westvleteren buiten de frontlinie, maar in 1917 werden er wel drie veldhospitalen opgericht: Dozinghem, Mendinghem en Bandaghem. Zo ontstond de begraafplaats van Dozinghem, die tot 1918 gebruikt werd. Er liggen 3312 soldaten begraven, waaronder 65 Duitse soldaten en 73 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op 7 augustus 2010 werd een gedenkplaat onthuld voor de Amerikaanse verpleegster Helen Fairchild, die in 1917 inDozinghem werkte. Ze stierf in 1918 en werd begraven op het Somme American Cemetery and Memorial in Bony, Frankrijk.

 

 

Franse Militaire kerkhoven zijn te vinden op de drie burgerlijke kerkhoven van de deelgemeenten. Oostvleteren: 39 soldaten, Westvleteren: 191 soldaten, Woesten: 282 soldaten (+ 8 Britten).
 

 
Standbeelden van oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen zijn terug te vinden in de nabijheid van de drie dorpskerken. Voor de kerk van Woesten bevindt zich een merkwaardig standbeeld uit 1923 ter nagedachtenis van de slachtoffers. Langs de Woestenstraat in Oostvleteren staat een gedenksteen die herinnert aan het kantonnement  ‘Le Lion Belge’, een rustplaats voor de frontsoldaten van ‘14-‘18.

 
Autoroutes ‘14-‘18

Ook met de auto of motor kan je het oorlogslandschap in de Westhoek ontdekken. Westtoer ontwikkelde naar aanleiding van 100 jaar WOI, 6 nieuwe autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog.

• Ypres Salient: Van slagveld tot slachtveld (omgeving Ieper)
• Frontleven: Little Paris en de Hellepoort (omgeving Poperinge en Heuvelland)
• Vrij Vaderland: Een koninkrijk in zakformaat (omgeving Veurne)
• IJzerfront: De zee als bondgenoot (omgeving Nieuwpoort)
• Niemandsland: Een front in beweging (omgeving Diksmuide en Langemark-Poelkapelle)
• Pionier: Duitse betonmeesters in de loopgraven (grensoverschrijdend: Zonnebeke, Wervik en Komen-Comines in België en Comines en Wervicq Sud in Frankrijk)

De 6 autoroutes zijn ook verkrijgbaar in een handige verzamelbox.

 
Fietsroutes '14-'18

In samenwerking met de betrokken gemeenten onwikkelde Westtoer ook nieuwe WOI-fietsroutes in de Westhoek. Deze fietsroutes bieden de ideale mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.
• Aller-Retour: tocht van de soldaten van Alveringem naar de Dodengang te Diksmuide.
• Niemandswater: het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.toerismevleteren.be/bezienswaardigheden/de-eerste-wereldoorlog/