Terug naar Ontdekken

De Paters van Westvleteren

  

Vooraleer de huidige Trappistenabdij werd gesticht, waren er in de loop der eeuwen drie kloosters gevestigd, op dezelfde plaats of in de nabije omgeving. In 1831 werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht: de priorij van de Trappisten, die in 1871 tot de huidige Sint-Sixtusabdij werd verheven. Reeds in 1836 werd een oude brouwerij aangekocht en ingericht binnen de kloostergebouwen, in 1838 begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren. Meer info over de trappist vind je onder Brouwerijen.

In de loop van de 19e eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan, maar de eerste helft van de 20ste eeuw was een moeilijke periode vanwege de Wereldoorlogen.

Na de Tweede Wereldoorlog besliste de toenmalige abt om de productie van het trappistenbier te verminderen en de brouwerij kleinschalig te houden. In 1964 werd het gastenhuis gebouwd.

In 1996 werd Manu Van Hecke tot zevende abt verkozen; in 2008 begon de abdij met een grondige en noodzakelijke verbouwing. De verkoop van de cd ‘Triduum Paschale’, geproduceerd door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds, moet onder andere dienen om fondsen te werven voor de bouwwerken.

 

Abdij Sint-Sixtus

Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren
www.sintsixtus.be

De abdij en de brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek.

 

OC In De Vrede

Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren

T 057 40 03 77 – F 057 40 19 60

W www.indevrede.be
E info@indevrede.be

Openingsuren: dagelijks open vanaf 10u.
Gesloten op donderdag (september t.e.m. maart) en vrijdag (altijd).
Verlofperiodes: zie website www.indevrede.be

 

Enkel in het ontmoetingscentrum ‘In De Vrede’ wordt de echte Trappist van Westvleteren geschonken.
Snacks: boterhammen met paterskaas, gerookte hesp, abdijpaté, hennepot; hoeve-ijs, croque monsieur. In het winkeltje kan je terecht voor de trappist, abdijpaté, paterskaas, kruydekoecke, hennepot en tal van andere streekproducten.

 

Museum Claustrum

Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren

T 057 40 18 84 – G 0471 48 24 63

E claustrum@sintsixtus.be

Openingsuren: dagelijks open van 14u tot 17u (gratis), enkel op openingsdagen van 'In de Vrede'
Gesloten op donderdag (september t.e.m. maart) en vrijdag (altijd).
Verlofperiodes: zie website www.indevrede.be

Groepsbezoeken (€ 2 p.p., vooraf reserveren): ma-do van 10u tot 12u.

In het Claustrum kan je kennismaken met het leven in de abdij en de brouwerij. Op een interactieve manier wordt de geschiedenis van de brouwerij en het bierproces voorgesteld.

 

De Lourdesgrot

De Lourdesgrot is gelegen in het bos naast de Sint-Sixtusabdij en is bereikbaar via de bosdreef. Ze werd in 1921 gebouwd met stenen uit de bossen nabij de trappistenabdij van Rochefort. De grot is opgericht uit dankbaarheid voor de bescherming van de abdij tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd ingewijd op 28 mei 1922.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.toerismevleteren.be/bezienswaardigheden/de-paters-van-west-vleteren/