Erfgoeddag editie 2019 valt dit jaar zowel op zaterdag 27 en zondag 28 april!

Zaterdag 27 april 2019 – Uitstap naar Bokrijk
 

Speciale Bokrijkdag – Vleteren.

Vertrek met de bus om:
– 7u15 Wyckhuize Alveringem
– 7u30 aan de Sceure
– 7u35 Woestendorp
Met koffiestop onderweg.

Terug om:
– 20 uur Wyckhuize Alveringem
– 20u15 de Sceure
– 20u20 Woestendorp

In 1958 werd een vakwerkwoonst uit Oostvleteren verplaatst naar het Openluchtmuseum Bokrijk. Deze vakwerkwoonst wordt in 2019 grondig gerestaureerd. Naar aanleiding van deze grootschalige restauratiecampagne worden de inwoners van Vleteren uitgenodigd in het openluchtmuseum van Bokrijk. We krijgen gratis toegang tot het openluchtmuseum en een rondleiding op de site door de verantwoordelijke van de restauratie.

In de namiddag kunt u het openluchtmuseum bezoeken met gids. Er is keuze tussen 2 gidsbeurten:

1. Bruegelroute: Wie was Pieter Bruegel? Welk door weinigen gekend verhaal verbindt hem met Bokrijk? Hoe lezen we Bruegels landschapsschilderijen en wat  vertellen zijn werken ons over het dagelijks leven in de 16de eeuw?

2. Van vakfan tot vakman: tijdens deze route ervaren we wat je allemaal moest kunnen om te overleven in de zelfvoorzienende landbouwsamenleving. Op een landbouwbedrijf had je heel wat skills nodig. Daarnaast waren er ook de professionele vakmannen, zoals een timmerman, een smid of een touwslager. Voor mensen met enige interesse in vakmanschap!

Doordat de toegang tot het Openluchtmuseum gratis wordt aangeboden, bedraagt de deelnameprijs amper € 35 (inclusief: vervoer per bus, Bruegelmaaltijd, gids & water tijdens de maaltijd excl. andere dranken + dranken onderweg ).

Inschrijven verplicht ten laatste tegen vrijdag 12 april via: Dienst Cultuur Vleteren, cultuur@vleteren.be, 057/40 09 01. Graag bij inschrijven de voorkeur van de gidsenbeurt vermelden & plaats van opstappen. De plaatsen zijn beperkt.

Zondag 28 april 2019
Tentoonstelling omtrent vakwerkbouw in het dorpshuis te Westvleteren.

Vakwerk is een bouwwijze om muren te maken, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat. De invulling kan bestaan uit vlechtwerk van tenen van wilg, eik, vuilboom of hazelaar dat bestreken is met een mengsel van stro en leem. In Vlaanderen wordt zo een constructie "plak-en-stak" genoemd. De vakwerkwoonst uit Vleteren wordt gedateerd in de tweede helft van de 18de eeuw. De woning overleefde verwoestingen en turbulente tijden. Niet verwonderlijk dat dit uitzonderlijk boerenerfpareltje werd opgemerkt door de conservator van Bokrijk.

Welke gelijkaardige pareltjes staan er nog in (de omgeving van) Vleteren? De tentoonstelling toont de mooiste voorbeelden uit de streek met hun geschiedenis.

Locatie: Dorpshuis Westvleteren, Westvleterendorp 13, 8640 Westvleteren

Doorlopend van  14 tot 17 uur. Toegang gratis.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.toerismevleteren.be/erfgoeddag-editie-2019-valt-dit-jaar-zowel-op-zaterdag-27-en-zondag-28-april/