Wandeling WOI Woesten

Wandeling rond WOI te Woesten – 6,2 km – 5 haltes – gratis wandelkaartje te verkrijgen bij dienst Toerisme, de wandelroute is bewegwijzerd.
Downloaden kan via deze link: Folder Wandeling

Op elke halte kunt u een wegenkaartje vinden met een wegbeschrijving naar de volgende halte. Vrij af te wandelen, alle haltes bevinden zich langs de openbare weg.

Start: de Sint-Rictrudiskerk Woesten, Hillaire Allaeys 1, 8640 Vleteren.

De ligging van Woesten, op de weg van Ieper naar Veurne, maakte van het dorp een doorgangszone van en naar het front. Soldaten trokken er voorbij, er waren kampementen voor de troepen en er was een spoorlijn voor de bevoorrading dat liep van Calais tot Boezinge en de Ieperse gevechtslinie. Wellicht werd ook het Britse spoorkanon langs hier vervoerd, gecamoufleerd om te herladen en terug naar het front te brengen. Niet enkel als doorgangszone speelde Woesten een rol, maar ook haar ligging halverwege tussen het front rond Ieper en het IJzerfront maakte van het dorp een ideale plaats om te peilen naar de intenties van de vijand. Naast het gebruik van vliegtuigen voor verkenningsvluchten werden namelijk ook andere middelen gebruikt om een beter zicht te krijgen op de vijandelijke posities. En deze middelen waren in Woesten en dichte omgeving in al hun vormen aanwezig. Deze wandeling brengt je doorheen de bewogen geschiedenis van Woesten tijdens WOI. Een aantal belangrijke zichtbare en onzichtbare restanten in het landschap geven ons een beeld van dit vreselijk verleden. Naast elke halte plaatste tekenacademie Poperinge – filiaal Woesten – een box met een kunststukje waardoor we een zicht krijgen van de impact van de voorbije herdenkingsperiode op de kinderen.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.toerismevleteren.be/wandeling-woi-woesten/